ابتدا به مفهوم بازار می پردازیم؛ در اصصلاح کلی و از نظرعوام “بازار” به محلی گفته می شود که افراد زیادی تحت عنوان فروشنده و خریدار به صورت بالقوه با هدف توزیع و تهیه برای رفع نیاز های خود در آن گرد هم می آیند؛ یا به بیان دیگر محل داد و ستد می باشد.
اما مفهموم بازار تنها در همین خلاصه نمی شود. از این رو میتوان بازار را یک نظام اجتماعی پیچیده دانست که هدف مهمی با عنوان مبادلات، معاملات وهمچنین تسهیلات و خدمات سودمند و رضایت بخش را دنبال می کند.
عنوان شد که بازار را می توان یک نظام اجتماعی نام برد؛ همانطور که از نام نظام پیداست هیچ فرآیند منظمی بدون هدف و برنامه ریزی امکان پذیر نیست.
هدف بازار چیست؟ فعالیتی یکپارچه که در راستای تولید و تامین با استفاده از برنامه ریزی و با در نظر داشتن امکانات و نظام ارزشی یک جامعه را هدف بازار می نامند.(بازار یک سیستم اجتماعی باز است)
یک سیستم منظم از چه اجزایی تشکیل می شود؟؟
تهیه کننده گان چه کسانی هستند: تمام افراد حقیقی و حقوقی که وظیفه ی عرضه و تولید هرنوع کالا و خدمات را برعهده دارند به منظور رفع نیاز مخاطب را تهیه کننده می نامند.
خریداران چه کسانی هستند: همان مشتریان یا متقاضیانی را می گویند، که با توجه به تصمیم و نیازشان به دو دسته ی بالقوه و بالفعل تقسیم می شوند.
عوامل واسطه به چه کسانی می گویند: افرادی که از تولید تا مصرف نقشی را ایفا می کنند؛ عمده فروش ها، خرده فروش ها، فروشگاه های زنجیره ای، تعاونی های مصرف، توزیع کندگان، دلالان، وغیره…
یکی از مهم ترین بخش بازار، عوامل تسهیلاتی و خدماتی هستند.
از مهمترین اجزای سیستم بازار این عوامل هستند که عبارتند از: بانک ها، بیمه، حمل و نقل، ارتباطات، بانکهای اطلاعاتی، ترخیص و گمرک، موسسات تبلیغاتی، حفاظتی، نظافتی، رسانهها، نمایشگاهها، اتاق بازرگانی، موسسات مشاورهای و خدمات بعد از فروش.
اما با این همه زمانی سیستم بازار می تواند به بهترین شکل و کیفیت ایده آل عمل کند که تمامی عوامل ذیل با هدف دستیابی به نتیجه ی مطلوب به صورت هماهنگ و با ارتباط منظم در زمان معین با یکدیگرعمل کنند.
ایجاد یک سیستم بازار منظم نیازمند چه چیزی است؟
( منابع – محیط – مدیریت )
یکی از مهترین بخش بازار و تولید منابع می باشد؛ که خود به تنهایی به سه بخش حیاتی برای برپایی تولید را در بر می گیرد.
( ماده – انرژی – دانش )
ماده، همان امکانات و درآمد است که باید در بخش تولید تخصیص داده شود.
انرژی، همان نیروی ارزشمند انسانی است که باید ازکارآمدترین افراد بهره برداری شود.
دانش، به کار گیری از افراد متخصص و در اختیار داشتن اطلاعات مربوط و کافی در حوضه ی فعالیت است.
بخش دیگر سیستم بازار منظم را ” محیط ” در بر می گیرد.
همانطور که گفتیم بازار یک سیستم اجتماعی باز است و به همین دلیل با انواع محیطهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، رقابتی، تکنولوژیک و اقلیمی ارتباط دارد؛ یعنی با آنها به مبادله ماده، انرژی و اطلاعات که در بخش قبلی به اشاره شد میپردازد.
باید بدانید که هرسه مورد ذکر شده در انجسام یک بازار قدرتمند به یک اندازه ضروری و مهم است.
مدیریت: هر تلاش و رویدادی درسیستم بازار تحت تائثر مدیریت وهدایت آن است. درعلم بازاریابی مدیریت حرفه ای از سه ضلع برنامهریزی، اجرا و کنترل تمام فعالیتهای بازار تشکیل شده است. مدیریت بازار باید برعهده ی افردی قرار گیرد که بتوانند با توان، علم، تفکر و شیوه ی مناسب و در زمان در نظر گرفت شده، همه امور ساکن را به حرکت درآورد. مدیریت باید با نگرش حرفه ای و سازمانی نیاز بازار را بشناسد، انرژی را بیابد وآنچه که باید را بسازد، و سپس ماحصل این تلاش را تداوم و تعالی بخشد.
تنها به این دیدگاه و شیوه است که می توان از امکانات در اختیار داشته، حتی اگر ناچیز بهترین بهره برداری را حاصل نماید
در بازار چند شیوه ی بازاریابی وجود دارد؟
به طور کلی وقتی که از بازار یا مارکت صحبت می شود اولین مطلبی که به ذهن می آید، بخش ساده ی بازار است؛ دامنه ی
پراکندگی افراد در آن، به تعداد تمامی انسانها است و هیچ محدودیت و هدفمندی در موج به راه افتاده مشاهده نمی شود. اما برای ایجاد هدف در جنبش بازاریابی و برای تعریف بهتری از مفهوم بازار، به تنوع بیشتری از بازار می توانیم اشاره کنیم.
بازار بالقوه چیست؟
این نوع از بازار شامل افرادی است که در ابتدا مشتری و متقاضیه خدمات و محصولات یک تولید کننده و شرکت نیستند اما ممکن است در آینده مشتریان وفادار شوند. توجه داشته باشید مشتری و کاربر در معنا و مفهوم از یکدیگر تفاوت دارند.
بازار خود جوش (آماده افرادی)
این بازار اساسا افرادی را در برمیگیرد که هم تولید کننده قصد دارد آنها از محصولاتشان استفاده کنند و هم مشتری تمایل دارند که از تولید مد نظررا خریداری کنند.
بازار تحت نفوذ (مشتری وفادار)
افرادی هستند که به صورت وفاداربه محصول یا خدمات شما علاقمند هستند و حتی ازشما خرید موفق داشتهاند.
بازار هدف دار
موضوع جذاب، بازار هدف! این نوع از بازار درست همان افرادی هستند که به تولید و خدمات مد نظر نیاز دارند و تولید کننده هم میخواهد با آنها وارد معامله شود و تدام بخشد.
چه بازاریی ازدسته بازارهای حساس و هوشمندانه می باشد؟؟
بازارهای پیشبینیکننده: موقعیت ومکانی که در آن مبادله کالا یا خدمات برای آینده صورت میگیرد را بازار پیش بینی شده می گویند. در این صورت خریدار زمانی سود خواهد کرد که بازار افزایش یابد و زمان سقوط بازار، فرد مورد نظر ضرر خواهد کرد.
با توجه به آنچه گفته شد به طورکلی، افراد زمانی دست به بازاریابی می زنند که تصمیم بگیرند نیازها و خواستههای خود را از طریق داد و ستد و یا مبادله برطرف کنند. در واقع افراد در ازای پرداخت یا ارائه چیزی، آنچه که مطلوبشان هست را تهیه می کنند. داد و ستد و بازار دو مفهموم جدا نپذیر هستند و هیچ یک به تنهایی مفهومی را در بر نمیگیرند. دو کلمه با مفهومی که در عین سادگی، جنبههای مختلفی را در بر میگیرد که درک صحیح آن برای همه ی فعالان در حوضه ی بازاریابی از اساسی ترین ها می باشد. در مطالبی که به آن پرداختیم سعی داشتیم به صورت جزئی به بازار، نوع وساختار از آن اشاره کنیم و تا بخش قابل توجهی تعریفی از بازار و بازار یابی را برای مخاطب مشخص و تعریف کنیم، با هدف پیشرفت مخاطب در عرصه تجارت و بازار یابی موفق.